Tuesday, August 23, 2011

[Android] EditText beallitasok

Ha azt szeretnenk megadni, hogy milyen billentyuzet jelenjen meg egy EditText-hez, azt az android:inputType attributum beallitasaval intezhetjuk el.
A beviheto szoveg maximalis karakterszamat pedig az android:maxLength attributumban lehet beallitani.

Erdekes, hogy ha az inputType-ot textEmailAddress-re, phone-ra vagy textURI-ra allitom, akkor nem tordeli tobb sorosra az EditText-et akkor sem, ha kene, hanem vagy a vege vagy az eleje nem latszik a bevitt szovegnek. Illetve a textEmailAddress es a textURI szerkesztes kozben landscape modban tobb sorosra tordelve mutatja a szoveget, de csak szerkesztes kozben (ha latszik a billentyuzet). Ha nem eppen szerkesztes allatt van akkor landscape mode-ban is 1 soros, portrait modban pedig mindig. A phone viszont mindig egysoros. Meg akkor is amikor landscape modban szerkesztem es az EditBox magassaga automatikusan megno tobb sorosra. Ez persze lehet OS meg keszulek fuggo dolog is. En 2.2-es Androiddal (API Level 8) probaltam egy Samsung Galaxy S-en.

Megneztem es ugyanigy mukodik a default Contacts app-ban is. A telefonszamot sose tordeli, akkor se, ha van hely. Az email cimet es URL-t azt landscape szerkesztes kozben igen, de maskulonben nem.

Megneztem ugyanezt egy masik Samsung Galaxy S-en amin mar 2.3.3-as Android van es ott mar a textURI es a textEmailAddress eseteben (mar ha a Contacts app-ban ezek vannak beallitva) sem tordeli landscape modban szerkesztes kozben sem (noha az EditBox magassaga megno).

Megneztem egy HTC Sensation-on is 2.3.3-as Androiddal. Ott a Samsung-os Contacts app helyett egy People nevu app van ami csak portrait modban mukodik, de a browser-ben amikor szerkesztjuk az URL-t akkor ugyanaz a nem tordelos, de magas EditBox jon elo mint a 2.3.3-as Samsung-nal. Ebbol en arra kovetkeztetek, hogy valalohol a 2.2 es a 2.3.3 kozott volt egy valtas ami miatt mar nem csak a phone inputType nem tordelodhet soha, hanem a tobbi amugy sem todelheto (ahol nincs a billentyuzeten sortores gomb) sem.

No comments: